SZEPTEMBER 22., csütörtök

Helyszín: Temesvári Opera
Szervező: Várbástya Egyesület
Ökumenikus istentisztelet, köszöntőbeszédek
ELŐADÁS – SZEGEDI KORTÁRS BALETT – CARL ORFF: CARMINA BURANA
Táncjáték egy felvonásban
Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, amelynek tagjai félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömet, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról.

SZEPTEMBER 23., péntek

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület
Programvezető: Moldoveanu Melinda
Játékmesterek: a Bartók Béla Elméleti Líceum tanárai, segítő diákjai
Izgalmas játékra hívjuk az V–VIII. osztályos diákokat, amelynek során különböző tehetségterületeken (nyelvek, zenei, képzőművészeti, környezeti, stratégiai gondolkodás) próbálhatják ki képességeiket, tudásukat. Az eredményes játék során pontok gyűjthetők, melyek a program végén nyereményekre válthatók majd be.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Temesvár 1552-es ostroma alkalmával Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért. Ennek emlékére a Losonczy István HSE íjászai összesen 1552 nyílvesszőt lőnek ki a 15 méterre felállított célokra.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Integratio Alapítvány, Várbástya Egyesület
A gyerekeknek készült várostörténeti könyvsorozat tizedik kiadványa Temesvárról fog megjelenni 2023-ban, a kulturális főváros évére. A sorozat illusztrátora, Jánosi Andrea hoz el kilenc festményt az előző városokról, és megmutat egyet a készülő Temesvár-kötetből is. A kolozsvári alkotócsapatból Zágoni Bálinttal a könyvsorozatról, a helyi szakértőkkel pedig a munkafolyamat alakulásáról beszélgetünk.
A kiállítás megtekinthető a Temesvári Magyar Napok programjainak ideje alatt.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Eszterlánc Kulturális Egyesület, Várbástya Egyesület
Bánsági néptáncegyüttesek közös műsora tekinthető meg.

Helyszín: Cinque Terre vendéglő
Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
„Igen, a SZEKSZÁRDI. Amíg nem jártam arra, nem is volt igazi és helyes képem róla. De amióta láttam a várost a fák közé rejtőzve, fölötte a dombbal, a messze kifutó szőlőkkel, szippantottam levegőjéből, azóta tudom, hogy itt csak ilyen bor teremhet. A SZEKSZÁRDI kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonlítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel. A SZEKSZÁRDI a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Vénusz-bor” – írta Hamvas Béla Szekszárdról, a Kárpát-medence kiemelkedő vörösboros borvidékéről, melynek egyik irányadó, ikonikus pincészetét Eszterbauer János vezeti.
Borai széles spektrumot fednek le a gyöngyözőbortól a könnyed fehéren, rosén, silleren, karcsú vörösön át el egészen a nemzetközi klasszisoknak számító, a világ legjelentősebb borversenyein évről évre díjazott sűrű, tartalmas, komplex vörösborokig.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: az RMDSZ Temes megyei szervezete, Várbástya Egyesület
A Bolyai János Szakkollégium által szervezett beszélgetésen a digitális tér lesz a főszereplő, amely ma már olyan valós terep, amelyben a magyarok mindennap barátkoznak, dolgoznak, alkotnak, tájékozódnak, vitatkoznak és szórakoznak is. Pár év leforgása alatt a digitális tér a közélet első számú helyszínévé vált, ez pedig új kihívás elé helyezte a kormányokat és a pártokat is. Hogyan lehet cselekvőképes közösségeket szervezni, és hogyan lehet érvényt szerezni a nemzeti érdekeknek a közösségi médiában? Mennyire vagyunk kiszolgáltatva a techóriásoknak, és mit tehetünk ellene? Beszélgetésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Helyszín: találkozó az Infósátornál
Idegenvezető: Kiss Ferenc
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Várbástya Egyesület
A Chocohause kézművescsokoládé-manufaktúra termékeivel ismerkedhetünk meg.
Megjegyzés: A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail- címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület
Száz éve, hogy megszületett Pilinszky János költő, a magyar irodalom egyik vitathatatlanul legkiemelkedőbb alakja. Költészete, életműve ma is aktuális, hiszen a 20. század történelmét, életérzését úgy alakította lírává, hogy az emberi szenvedés és kegyetlenség mellett már előre leképezte az eljövendő század egyik legsúlyosabb problémáját is: az elmagányosodás, az arctalanság, a lelki kiüresedés világát. Napjainkban, amikor a világjárvány hatására milliók szembesülnek világszerte az emberi élet mulandóságával és törékeny mivoltával, Pilinszky versei az istenhit erejével a remény hangján is szólnak, képesek kapaszkodót nyújtani számunkra. Az alkotók versszínházi formában, zenei improvizációkkal kísérve dolgozták fel a költő verseit az évfordulóra és a mögöttünk álló, embert próbáló másfél évre egyaránt tekintettel, s szeretnék minél szélesebb körhöz eljuttatni Pilinszky János költészetének üzenetét a megújulás, a hit és az irodalom folytonosságának reményében.

Helyszín: Delamarina/Mărășești utca
Szervező: TMD & PlePitRekt
TECHESVÁR újra itt!
Szórakozás, jókedv és fiatalság. Ez vár téged a VII. Temesvári Magyar Napokon, a fiatalok sátránál. Velünk kikapcsolódhatsz és jól érezheted magad, ahol zene, társasjátékok, kocsmajátékok fogják feldobni a hangulatodat. Várunk szeptember 23–25. között.
Társasjátékok biztosítva lesznek, de saját játékok is elférnek köreinkben. Kocsmajátékok folyamatosan lesznek, melyekhez a kellékeket mi biztosítjuk, csak a poharadba kell te beszerezd a frissítőt.
Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!

Helyszín: Temesvár-Belváros, Szent Katalin római katolikus plébániatemplom
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Megáldják és felszentelik Losonczy István főúri zászlaja rekonstrukcióját. Losonczy István, Temesvár és az Alsó Részek főkapitánya, temesi főispán 1551-ben 500 huszár élén kibontott főúri zászlóval vonult be Temesvár várába.

Helyszín: Opera tér
Szervező: Várbástya Egyesület
A vers többre hivatott, mintsem hogy porosodó könyvek mélyén lapuljon. Ott lehet a vonaton, a rendelők túlzsúfolt várótermeiben, a semmittevés estéiben vagy egy lázadó fiatal eszméiben. Mindegy, hogy olvassuk vagy hallgatjuk őket. Okkal élnek köztünk, mert dolguk van velünk. Úgy szólnak hozzánk, ahogy mi, emberek egymáshoz nem tudunk.
Ezért foglalkozik a Kávészünet a versekkel, mert hatni szeretne a mai kor emberére. Abban a korban, ahol talán a legnagyobb szükség van az effajta táplálékra.

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Várbástya Egyesület, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
A Take it easy! Ltd. – magyarul Csak lazán! Kft. – egy korlátlan felhőtlenségű társaság, alapító okiratában ez áll: tagjai mindent elkövetnek azért, hogy mosolyt csaljanak mindazon kedves érdeklődők arcára, akik az egész heti munka után egy kis aktív kikapcsolódásra, jókedvre, humorra vágynak. Nem riadnak vissza a váratlan feladatoktól, amiket az élet és a Játékmester eléjük gördít, és a színház összes fegyvernemét bevetik ahhoz, hogy a hétköznapok szürkeségének lövészárkaiból a napsütötte nevetés béketárgyalására röpítsék a világot.
A Take it easy! Ltd. ars poeticája: „Ameddig improvizálni, bohóckodni, nevetni és nevettetni tudunk, addig nagy baj nem lehet. A komédiázásban viszont nem ismerünk tréfát!”

Helyszín: Cafeneaua Verde kávézó
Szervező: az RMDSZ Temes megyei szervezete
Kerekasztal-beszélgetés Novák Eduárd miniszterrel

Helyszín: találkozó az Infósátornál
Szervező: Várbástya Egyesület
Kriesch György rövid várostörténeti bemutatója, majd a római katolikus püspökség épületében a Nagy Sándor – Róth Miksa: Nyolc boldogság ablaksor ismertetése.

Útvonal: Szent Katalin-templom – Lucian Blaga utca – Losonczy tér (Dóm tér) – Szabadság tér – Opera tér – a Hunyadi-várkastély parkja
A felvonulást felvezeti a Sonivius Vappae régizene-együttes
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
A Varga Miklós és a Band 2005-ben alakult, mai felállásában a névadó frontember mellett a fiatal és tehetséges Kristóf Martin gitáros, a billentyűzés mellett produceri munkáiról is ismert Retzler Péter és Berczeli Csaba basszusgitáros, a doboknál Borbély Zsolt, valamint vokalistaként az ugyancsak énekes Toldi Tamás vesz részt a bulikon.
A rockoperák dalai mellett Varga Miklós egykori zenekarainak slágereit és szólópályája legjobb számait hallhatjuk a koncerteken.
Érdekes módon jól megfér egymás mellett az Őrült lány és az Oly távol vagy tőlem vagy éppenséggel a Nemzeti dal és A zöld, a bíbor és a fekete. Azt pedig nyilván nem kell mondanunk, hogy a generációkon átívelő sláger, az Európa is a műsor fontos része.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Tánc, zene, vidámság, majdnem éjfélig.

Helyszín: Új Ezredév Református Központ
Szervező: Esélyt a Szórványnak Alapítvány, Szórvány Alapítvány, Várbástya Egyesület
Fergeteges táncház a nagyszínpadi koncert után.

SZEPTEMBER 24., szombat

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Nyílt íjászverseny, részvétel hagyományos történelmi íjjal, favesszőkkel.

Helyszín: indulás az Opera térről
Szervező: Várbástya Egyesület
Egy kellemes séta sok keréken Temesvár belvárosában.
Útvonal: Szent János utca (Sfântul Ioan – Gh. Dima) – Ferdinánd út (Oituz) – Martin Luther utca – Andrássy út (B-dul Revoluției din 1989) – Ion I. C. Brătianu út – Michelangelo utca – Vasile Pârvan út – Béga sor (Spl. Tudor Vladimirescu) – Hunyadi út (B-dul 16 Decembrie) – Regele Ferdinand I út – Pályaudvar út (Republicii).
Indulás a Materna üzlettel szemközti parkolóból 30 percenként. Egy jegy ára 15 lej. 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, felnőtt kíséretében, ingyenes. Jegyek az Infósátornál kaphatók.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, pákásztanya
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
A látogató egy igazi pákásztanyán ismerkedhet meg a lápi élet mindennapjaival. A mára már egy nagyon ritka foglalkozás, a pákászszakma rejtelmeibe nyújt betekintést Somlai Tibor.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Várbástya Egyesület
Közreműködnek a Bartók Béla Elméleti Líceum, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, a magyar tannyelvű óvodák pedagógusai, valamint ERASMUS-önkéntesek Szegedről, Szabadkáról és Temesvárról.
Számos ötlettel várjuk az alkotó és játékos kedvű gyerekeket. Változatos technikákat lehet kipróbálni, ötletes tárgyakat vagy játékokat lehet készíteni. Nem marad el az arcfestés sem!

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Várbástya Egyesület
Interaktív bábelőadás 3–10 éves korú gyerekeknek. Írta és előadja: Strausz Róbert.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Integratio Alapítvány, Várbástya Egyesület
Az előadás célja, hogy egy friss kutatásra alapozva bemutassa a Temesváron élő nemzeti kisebbségek helyzetét és jövőképét. Emellett kritikailag vizsgálja a várossal kapcsolatos diskurzusokat, különös tekintettel a multikulturalizmus fogalmára. Az előadó: Toró Tibor szociológus-politológus, a Sapientia EMTE oktatója, az Integratio Alapítvány ügyvezető elnöke.

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium, díszterem
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
A középkori írott források szüntelenül hangsúlyozzák, hogy II. András (1205–1235) a magyarok messze földön híres – hatalmáról, dicsőségéről, gazdagságáról nevezetes – királya.
Világtörténelmi jelentőségét mutatja, hogy ötödik keresztes hadjáratának győzteseként az egész keresztény világnak mutatott jó példát. Kapcsolatrendszere az Árpád-házi királyok magas rendű erkölcsi nagyságán és szakrális tekintélyén nyugodott. Előadó: Szántai Lajos művelődéstörténész, magyarságkutató.

Helyszín: Szabadság tér, könyvsátor
Szervező: Várbástya Egyesület
Beszélgetési lehetőség temesvári magyar szerzőkkel. Meghívott szerzők: Andrássy József, Bodó Barna, Eszteró István, Graur János, Illés Mihály, Mátyus Melinda, Szekernyés János. Az érdeklődők elbeszélgethetnek a szerzőkkel, könyveiket megvásárolhatják és dedikációkat is kérhetnek.

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, Várbástya Egyesület
Temesvár régen és ma – könyvbemutató és képkiállítás
Milyen volt a Bánság fővárosa egykoron? Mit árulnak el Temesvár kövei, ha figyelmesen járunk-kelünk történelmi utcáin? Erre és sok más kérdésre ad választ a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet által kiadott Temesvár régen és ma című útikalauz.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Integratio Alapítvány, Várbástya Egyesület
Jövőbe nézés az oktatás prizmáján keresztül – Aáry-Tamás Lajossal, a magyar kormány oktatási ombudsmanjával Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója beszélget.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvár előtt
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Történelmi színjáték Oláh Tibor írása alapján.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvárnál
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Rovásírásműhely, népi játékok, szablyavívás, íjászatoktatás, karikás ostor és kelevéz használatának oktatása.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A Dobrossy család interaktív bűvészműsora.
Dobrossy Zoltán hivatásos bűvész-illuzionista több nemzetközi fesztiválon is versenyzett, többször kategóriagyőztes volt, a Corodini Bűvészversenyen pedig elnyerte a Grand Prix díjat is. Közel egyórás komplex, interaktív galambshow-produkciójában a fia és a felesége is közreműködött, így családi vállalkozásként létrejött a Dobrossy Family Magic Show, amely élőgalamb-show-műsorral, színpompás virágillúzióval, élő nyuszival, látványos bűvésztrükkökkel kápráztatja majd el a közönséget.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Temesvár–Belvárosi Református Egyházközség, Várbástya Egyesület
Sün Benő, a durcás erdőlakó megváltozott: kedvesen beszél az erdő lakóival és nem morog egyfolytában. Egy kislány megtanítja arra, mit jelent másoknak adni, örömet szerezni. Megmutatja neki, hogyan fejezheti ki a szeretetét a barátai felé.
De bizony azt még nem tudja Sün Benő, hogy a szeretet olyan különös dolog, amiből ha adunk, nem fogy el, hanem még nőni fog bennünk. Ezt tanulja meg, mikor egy különös vendég keveredik az erdőbe, aki hirtelen mindenkinek a kedvence lesz. Sün Benőben először fellángol a féltékenység. Újra a régi viselkedés bukkan fel nála, mindenkit sérteget és mindenkit megszúr.
De vajon, sikerül a kislánynak megint megszelídíteni a tüskés kis sün fiút? Reméljük, igen. Ám az erdő mindig rejt magában veszedelmet.
A történet végét megismerhetjük a bábdarabból.

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Várbástya Egyesület
Moderátor: Keresztes Péter
Képes-videós visszaemlékezés az első Bartók-kerékpártúrára
Temesvárról Szegedre és visszabiciklizni két nap alatt, 30 fokban, szembeszélben nem kis teljesítmény, főleg úgy, hogy „a ferrarisok” húznak, a rendőrök nyomnak. De legalább stewardessek szolgálnak ki 30 kilométerenként… Az idén először megszervezett Bartók-kerékpártúra – mely egyben verseny is volt – kapcsolatokat épített, környezetvédelmi kérdéseket érintett, történelmi, gasztronómiai és kulturális csemegéket nyújtott. A beszélgetésen jelen lesznek résztvevők és szervezők, hogy a jövő évi kiadáshoz meghozzák a hallgatóság kedvét.

Útvonal: a Hunyadi-várkastély parkja – Lucian Blaga utca – Losonczy tér (Dóm tér) – Szabadság tér – Opera tér– a Hunyadi-várkastély parkja
A felvonulást felvezeti a Sonivius Vappae régizene-együttes.
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

Helyszín: a Temesvári Magyar Napok terei, találkozó az Infósátornál.
Szervező: Integratio Alapítvány, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület
Programvezetők: Fodor Enikő, Szilágyi Boróka
A családi történelmi kincskereső játékra olyan legkevesebb kéttagú, többgenerációs csapatok jelentkezhetnek, akik Temesvár meséit, történeteit játékos módon szeretnék megismerni. Jelentkezni a Temesvári Magyar Napok, valamint az Integratio Alapítvány Facebook-oldalán lehet a rendezvény hetében.

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium, díszterem
Szervező: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár
A Külgazdasági és Külügyminisztérium a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK2020) alkalmából tablókiállításon mutatja be, mivel tudta gazdagítani a magyarság az egyetemes katolicizmust, miként kapcsolódik a magyarság a katolikus egyházi intézmények, illetve személyiségek révén a világ számos térségéhez és népéhez. A kiállítás 10 db roll-up-poszteren fényképekből, ábrákból és kísérőszövegekből áll.

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium, díszterem
Szervező: Római Katolikus Püspökség, Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
Mire jó az érzelmi intelligencia?
Szeretettel meghívunk Uzsalyné dr. Pécsi Rita elismert neveléskutató előadására, ahol a téma az érzelmi intelligencia lesz, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy emberi kapcsolataink biztos lábakon álljanak. A jól ismert értelmi intelligencia (IQ) az intellektualitásunknak csak egy részét méri, ezért úgy gondoljuk, fontos hangsúlyt fektetni az érzelmi intelligencia megismerésére és fejlesztésére is. Ezen a téren saját magunkat is nevelhetjük nap mint nap, ebben szeretnénk támpontokat kapni az előadás során.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvár előtt
Szervező: Losonczy István HSE, Arany Griff Rend, Várbástya Egyesület
A Székelyföldön fellelt kardleletek tanúsága szerint kétélű, úgynevezett másfél kezes kardokat használtak eleink a XIV–XV. században. Ezért tartjuk fontosnak a korabeli vívókódexek kard- és lándzsatechnikáinak bemutatását. Egyetlen mozdulattal hárítottak és támadtak az ellenség energiáit kihasználva. Szálfegyveres hadrenddel és párviadalok bemutatásával tesszük még izgalmasabbá produkciónkat. Hajítófegyvereink a csatakereszt, kelevéz, mely az ellenséges harcrend megbontására volt kitűnő. Ősi fegyverünknek, az íjnak is bemutatjuk a használatát, váraink, erődtemplomaink védelmében milyen íjászformációkat is használhattak. Különféle testhelyzetekből röpítik ki nyilaikat az íjászok.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Rákóczi Szövetség, Várbástya Egyesület
A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást támogató programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program az idei évben mintegy 9000 határon túli kisdiákot érint. A Magyar Isko- laválasztási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre.
A temesvári ösztöndíjátadásra várunk minden olyan kisdiákot és szüleit, aki az idei tanévben magyar tannyelvű iskolában kezdte meg tanulmányait Temes megyében!

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvár előtt
Szervező: Losonczy István HSE, Déli Tüzek Őrzői, Várbástya Egyesület
Hagyományos magyar harcművészeti bemutató. botforgatás, karikás ostor, szablya, fokos, rövid és hosszú bot, íj használatának a bemutatása.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A Póra Zoli&Stone Hill angolos neve ellenére marosvásárhelyi magyar együttes. A nevét arról a lakónegyedről kapta (Kövesdomb), ahol a zenekar alapító tagjai élnek. Saját szerzeményeik szólalnak meg koncertjeiken. 2013-ban alakult a zenekar, és azóta több erdélyi városban és Budapesten is felléptek. A csapat első CD-je, a Látnod kell!, élő koncertfelvétel, amely a 2014-es gyermeknapon készült a Marosvásárhelyi Rádióban. Az Akarom című daluk második helyet nyert a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen a 25 év feletti kategóriában, 2018-ban.

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Várbástya Egyesület
Körösfői Kriesch Aladár és Nagy Sándor freskóinak bemutatása.

Helyszín: Cinque Terre vendéglő
Szervező: Várbástya Egyesület
A TMN programjainak sorában különleges gasztronómiai bemutatón vehetnek részt az érdeklődők. A kóstolón megismerkedhetnek az érmelléki tájegység egyik kiváló borászata, a Yanka Pincészet különleges boraival, ugyanakkor a Nagyváradi Napfény Ereje termékcsalád hidegen sajtolt olajait és magvait is megízlelheti a közönség, amelyek fogyasztása nem csupán változatosabbá, gazdagabbá és színesebbé teszi ételeinket, étkezési szokásainkat, hanem az egészségünk megőrzését, illetve helyreállítását is szolgálhatják. – Az ízélmény garantált! Lesznek jó történetek is! A temesvári építész elmeséli, hogyan lett érmelléki borászlány, és még sok más érdekességről is szó lesz.
A jó hangulatú kóstolón a vendégeknek lehetőségük nyílik megismerkedni tradicionális és különleges tájfajtákkal, amelyeknek nem csupán a termesztése, de a belőlük születendő olajok és borok elkészítése is a természettel összhangban történik.
Megjegyzés: A részvételi díj 20 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület
Boros Imre magyar közgazdász, politikus, az első Orbán-kormány minisztere előadását hallgathatjuk meg. Az előadás után beszélgethetünk az előadóval politikáról, gazdaságról és sok minden másról.

Helyszín: találkozó az Infósátornál
Idegenvezető: Fodor Enikő
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, pákásztanya
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
A látogató egy igazi pákásztanyán ismerkedhet meg a lápi élet mindennapjaival. A mára már egy nagyon ritka foglalkozás, a pákászszakma rejtelmeibe nyújt betekintést Somlai Tibor.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
Világslágerek élő zenei kísérettel erdélyi ifjú tehetségek színvonalas előadásában.

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: a Bartók Béla Elméleti Líceum Diákönkormányzata, Várbástya Egyesület
Kezünkben ma már kincsnek tartott plakátokat fogunk, emlékeket, amiknek nem voltunk részesei, de kicsit most már mégis hozzánk is tartoznak. Visszatekintünk a kezdetekre, arra, hogyan is nézett ki a Bartók Béla Elméleti Líceum eddigi diákönkormányzatainak a mindennapi élete, szabályok, névsorok, üzenetek, plakátok, bulikra felhívások, NVP, B-faktor, mindenre, ami ránk maradt. Most már a mi dolgunk ezeket a lassan diákhagyománynak tartott programokat ápolni, újítani, megszerettetni a mostani bartókos diákokkal, de ez, ami most van, nem jöhetett volna létre az eddigi csapatok nélkül. Valójában egy nagy csapat vagyunk, egykori közös célokkal, más idősávokban, de egyek. Ez az egy dolog mindannyiunkat összeköt, amit úgy hívunk mind, hogy DÖK.
Hogyha te is tagja voltál a DÖK-nek bármilyen formában, akárhány éves is lennél ma, gyere el, nosztalgiázz velünk, mesélj, éld át újra, milyen is volt… Legyél még egyszer egy órára DÖK-ös, a DÖK 30. évfordulója alkalmából!

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium, díszterem
Szervező: START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda, Holnap Kulturális Egyesület
Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, költő, újságíró, az Újvárad folyóirat főszerkesztője beszélget Magyari Sára rovatvezetővel és a temesvári szerzőtársakkal. Koccintás Mados Attila bihardiószegi boraival.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvár
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Előadásunkkal méltó emléket szeretnénk állítani azoknak a hősöknek, akik életüket adták a temesvári vár megvédéséért az 1552-es ostrom idején.

Helyszín: Delamarina/Mărășești utca
Szervező: TMD & PlePitRekt
TECHESVÁR újra itt!
Szórakozás, jókedv és fiatalság. Ez vár téged a VII. Temesvári Magyar Napokon, a fiatalok sátránál. Velünk kikapcsolódhatsz és jól érezheted magad, ahol zene, társasjátékok, kocsmajátékok fogják feldobni a hangulatodat. Várunk szeptember 23–25. között.
Társasjátékok biztosítva lesznek, de saját játékok is elférnek köreinkben. A kocsmajátékok is folyamatosan lesznek, melyekhez a kellékeket mi biztosítjuk, csak a poharadba kell te beszerezd a frissítőt. Telefontöltő állomást is biztosítunk neked.
Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Új Ezredév Református Központ, Várbástya Egyesület
Csoma Gergely Nagyapám története című elbeszélése alapján megismerkedhetünk a rövid életű Bánsági Köztársaság történetével.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Értéktár Egyesület, Várbástya Egyesület
Az Értéktár Egyesület bemutatása és kerek- asztal-beszélgetés az aradi és hunyadi szervezetek képviselőivel.

Helyszín: Cafeneaua Verde kávézó
Szervező: az RMDSZ Temes megyei szervezete

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A Kerecsen zenekar egyedülálló a maga nemében, Komáromból indult 2004-ben. Karcos, feszes rockzene, amely a heavy metalhoz áll legközelebb. Mindamellett, hogy a zenében érezhetőek a műfaj 70-80-as évekbeli magyar és külföldi zenekarainak hatásai, a Kerecsen zenéje egyedinek mondható. Nem követi az aktuális trendeket, de nem is tűnik idejétmúltnak.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Arany Griff Rend, Várbástya Egyesület
Közreműködik a Sonivius Vappae régizene- együttes.
Visszarepíthetjük a közönséget az unitárius vallás születésének időszakába (1568, Torda) vagy a Hunyadiak időszakába. Az etikett, a megfelelő táncrend szabályozott rendszere, a korszak udvarlási szokásai, a nők tisztelete jelenik meg, mely minden időkben példát mutat a kulturált viselkedésre, a nemek közti közeledés és intim kapcsolat szép alakítására. A XV. század végének és a XVI. századnak a tánckultúráját öleljük fel, többféle branle, gavotte, gaillarde, pavane, spagnoletta, anello, tourdion, soben, pavane ferrarese, moldvai csángó és magyar reneszánsz tánc (ungaresca) is van a palettánkon. A műsort kiegészíti a korszak szokásainak, viseletének és zenei műveltségének bemutatása történész által.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A Sleepin’ Insomnia ebben a felállásban három éve zenél, és ekkortól mondható a banda teljesnek. Alternative/psychedelic rock, grunge műfajban mozognak, de nem akarják magukat egy stílus alá sorolni.

Helyszín: Cinque Terre vendéglő
Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
„A dűlő mozdulatlan nyüzsgésében tündérek táncolnak láthatatlanul. Csak sejtjük incselkedésüket, a bizonytalan ragyogást. De minél több időt töltünk a forgatag fürkészésével, annál inkább nő a vágy, hogy meglássuk törékeny lényüket, hogy megismerjük a termőhely titkát. Mert a dűlő nagysága nem magányos történet: megtanul benne ragyogni a szőlő és az ember is” – írta Alkonyi László a Dűlőmitológia című, a világ stílusmeghatározó borvidékeit, Bordeaux-t, Champagne-t, Burgundiát és Tokajt monografikus igényességgel bemutató művének előszavában.
Nem véletlen, hogy a 22 magyar borvidék közül Tokaj került be ebbe a kötetbe, aminek okát egyrészt a borvidék kivételes adottságai képezik, másrészt az, hogy e borvidék vincelléreinek legjobbjai jutottak legtovább a dűlők faggatásában, és ők állnak legközelebb a tündérek természetének kiismeréséhez. Eme élvonalbeli pincészetek egyike a Tokaj Nobilis, melynek egyik tulajdonosa és borásza, Bárdos Sarolta mutatja be a Temesvári Magyar Napokon a birtok csúcsminőségű tételeit.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A Sonivius Vappae a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája, örök vándorlásra és az útjukba esők éktelen hangorkánnal való sanyargatására ítélve. Egyazon eszköz által bűnhődve, egyszersmind büntetve a hasonló kárhozatra szántakat.
Kínzóeszközeik (hangszereik): középkori duda, középkori síp, furulya, ciszter, emberhang, dobok: tapan, djembe (alkalmasint tekerőlant, lant)

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Az R-GO 1983-ban mutatta meg magát a széles közönségnek, azóta pedig sikere töretlen. Szikora Róbert és a zenekar nevével összenőtt fogalom, a „csikidám”-életérzés pedig a mai napig meghatározza a bulik és a közönség hangulatát. Olyan dalok fűződnek a nevükhöz, mint a Bombázó, a Szeretlek is + nem is vagy a Rég várok valakire. A mai napig a Kárpát-medence nagyszínpadain szerepelnek és töltik meg a többezres nézőtereket.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Tánc, zene, vidámság, majdnem éjfélig.

Helyszín: Lloyd véndéglő
Szervező: Várbástya Egyesület
Fergeteges buli a a 70-es, 80-as és 90-es évek magyar slágereivel.

SZEPTEMBER 25., vasárnap

Helyszín: indulás az Opera térről
Szervező: Várbástya Egyesület
Egy kellemes séta sok keréken Temesvár belvárosában.
Útvonal: Szent János utca (Sfântul Ioan – Gh. Dima) – Ferdinánd út (Oituz) – Martin Luther utca – Andrássy út (B-dul Revoluției din 1989) – Ion I. C. Brătianu út – Michelangelo utca – Vasile Pârvan út – Béga sor (Spl. Tudor Vladimirescu) – Hunyadi út (B-dul 16 Decembrie) – Regele Ferdinand I út – Pályaudvar út (Republicii).
Indulás a Materna üzlettel szemközti parkolóból 30 percenként. Egy jegy ára 15 lej. 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, felnőtt kíséretében, ingyenes. Jegyek az Infósátornál kaphatók.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
Szerencsés volt az OSZKÁR egér barátommal való találkozás. Ő fedezte fel nagymama meseládáját a padláson. Megmutatta nekem is. Lehoztuk a padlásról, és elhatároztuk, hogy megnyitjuk. Többször is megnyitottuk, és mindig más és más mesét mutatott meg nekünk, érdekes, humoros, interaktív meséket.
Hogy vasárnap 10.30-kor milyen mesét tartogat számunkra a meseláda, azt majd együtt fedezzük fel. Gyertek csak nyugodtan az előadásra: játsszunk egy jót!

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Szórvány Alapítvány, Várbástya Egyesület
A gyerekek kipróbálhatják a OneMove Sport Egyesület kihelyezett mászófalát.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Mathias Corvinus Collegium, Várbástya Egyesület
Látványos, interaktív kísérletekben vehetnek részt a kíváncsi, kísérletezni vágyó gyerekek a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának (FIT) jóvoltából. Az érdeklődők Balog Laura oktató segítségével pattogós buborékokat készíthetnek, elsajátíthatják a titkosírás rejtélyeit, lufis kísérleteket végezhetnek, és megtudhatják, miért nő olyan nagyra a fáraó kígyója.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvárnál
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Rovásírásműhely, népi játékok, szablyavívás, íjászatoktatás, karikás ostor és kelevéz használatának oktatása.

Helyszín: találkozó az Infósátornál
Idegenvezető: Fenyvesi Éva
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A népmesék, népi játékok, dalok, táncok világába pillanthatunk be.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, Palánkvár
Szervező: Losonczy István HSE, a Thury- vár vitézei, Várbástya Egyesület
Várunk szeretettel minden gyermeket, aki játékos módon segíteni szeretne visszafoglalni Temesvár várát a töröktől! Aki ebben segít, azt Losonczy István várkapitány az apródjává nevezi ki és megjutalmazza.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
A Sonivius Vappae a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája, örök vándorlásra és az útjukba esők éktelen hangorkánnal való sanyargatására ítélve. Egyazon eszköz által bűnhődve, egyszersmind büntetve a hasonló kárhozatra szántakat.
Kínzóeszközeik (hangszereik): középkori duda, középkori síp, furulya, ciszter, emberhang, dobok: tapan, djembe (alkalmasint tekerőlant, lant).

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvár előtt
Szervező: Losonczy István HSE, Arany Griff Rend, Várbástya Egyesület
A Székelyföldön fellelt kardleletek tanúsága szerint kétélű, úgynevezett másfél kezes kardokat használtak eleink a XIV–XV. században. Ezért tartjuk fontosnak a korabeli vívókódexek kard- és lándzsatechnikáinak bemutatását. Egyetlen mozdulattal hárítottak és támadtak az ellenség energiáit kihasználva. Szálfegyveres hadrenddel és párviadalok bemutatásával tesszük még izgalmasabbá produkciónkat. Hajítófegyvereink a csatakereszt, kelevéz, mely az ellenséges harcrend megbontására volt kitűnő. Ősi fegyverünknek, az íjnak is bemutatjuk a használatát, váraink, erődtemplomaink védelmében milyen íjászformációkat is használhattak. Különféle testhelyzetekből röpítik ki nyilaikat az íjászok.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, a Palánkvár előtt
Szervező: Losonczy István HSE, Déli Tüzek Őrzői, Várbástya Egyesület
Hagyományos magyar harcművészeti bemutató. A botforgatás, karikás ostor, szablya, fokos, rövid és hosszú bot, íj használatának bemutatása.

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja, Palánkvár
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Előadásunkkal méltó emléket szeretnénk állítani azoknak a hősöknek, akik életüket adták a temesvári vár megvédéséért az 1552-es ostrom idején,
Dicsőség a hősöknek!

Helyszín: találkozó az Infósátornál
Szervező: Várbástya Egyesület
Kriesch György rövid várostörténeti bemutatója, majd a római katolikus püspökség épületében a Nagy Sándor – Róth Miksa: Nyolc boldogság ablaksor ismertetése.
A vezetés magyar és francia nyelven történik.

Helyszín: Projekt Központ
Szervező: Bolyai János Szakkollégium, Várbástya Egyesület
Magyar Házunk az otthonunk!
– Beszélgetés jelenről, jövőről és egy kicsit a múltról is…
A Bolyai János Szakkollégium tehetséggondozó programjában részt vevő diákok többsége az építészettudomány területén tanul, innen származott a rendezvényötlet is: a Magyar Ház felújításának és átalakításának folyamatáról beszéljen a szakma képviselője, a munkálatokat tervező és vezető építész. Az ötletmagot elültettük, szárba szökkent, majd kivirágzott, a kezdeti szakmai program pedig egy közösségi eseménnyé fejlődött, ahol az építész mellett megszólalnak azok, akik a kalandos sorsú épület jelenét és jövőjét leginkább ismerik.
– Beszélgetés Graur Jánossal, a Magyar Ház visszaszerzésének egyik élharcosával
Graur János, a Heti Új Szó volt főszerkesztőjének életútja szorosan összefonódik a Magyar Ház történetével. A program egy múltidéző beszélgetés e téma mentén.

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem
Szervező: Várbástya Egyesület
Négy fiatal – két lány és két fiú. Temesvár négy hagyományos kulturális közösségét képviselik. Életkoruk különböző, van kisiskolás és van egyetemista közöttük. Ami összeköti őket – a zongora. Valamennyien díjazottak, hazai és külföldi versenyek sikeres résztvevői. Valamennyien komoly ígéretei a zenei pódiumoknak. Közös még bennük a zene feltétlen szeretete, a hangszer tisztelete és az elkötelezettség a zenei pálya iránt. Ez azt jelenti, hogy keményen dolgoznak minden hangszínért, minden futamért. Mert tudják: csak így lehet.
Kohl Lukas másodéves egyetemista, Bogdán Gyopár tizedikes a kolozsvári zenei líceumban, Ivașcu Emma hetedik osztályos, Ilici Milan negyedikes a temesvári Zenelíceumban. Valamennyien dr. Bodó Mária zongoraosztályának a növendékei.

Helyszín: találkozó az Infósátornál
Idegenvezető: Bán Szilveszter Endre
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Várbástya Egyesület
Toót-Holló Tamás 2001 és 2002 között a Heti Válasz alapító főszerkesztője, 2013 és 2017 között a Magyar Távirati Iroda főszerkesztője, 2020-tól a Magyar Nemzet főszerkesztője.
Az irodalom és a néprajz határterületén mozogva is kutatásokat végzett: a magyar folklórban megőrzött őshagyomány elemeinek felhasználásával mítoszrekonstrukciókat hajtott végre. Egyebek mellett a garabonciás diákok körüli hiedelemmondákat – Garabonciások könyve és szerelme, 2015 – és az aranyhajú gyermekek tündérmeséje körül kialakult érckori példázatokat helyezte új összefüggések közé a magyar megmaradás kulcskérdését, a magyar szellem önvédelmi lehetőségeit boncolgató Szellemi honvédelem aranykori fényben – Párbeszéd a múlttal: az aranyhajú gyermekek magyar evangéliuma című, tavalyelőtt megjelent munkájában. Az Aranyhajú hármasok című, a Temesvári Magyar Napokon bemutatandó mű erre épül, ezt egészíti ki egy sajátlagos, egyedi hangulatú drámával, melynek színpadra állításában a magyar szellemi élet legjobbjai vettek részt.

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium, díszterem
Szervező: Várbástya Egyesület
A 73 perces – ahogy az alkotók nevezik – zenés „színház-film” témája a XX. század első évtizedeiben Temesváron élő magyar család kálváriájáról szól, amelyet a gyászos emlékű trianoni döntés váltott ki – a család feje, Dér Zoltán egyetemi tanár nem hajlandó esküt tenni a román királyságra, ezért kitelepítés jár, és hamarjában vagonlakóként találjuk meg őket a ferencvárosi pályaudvaron. Tehát valós történetet – Dér Zoltán visszaemlékezései alapján – dolgozott fel Dolhai Attila, és ehhez íratott zenét a székelyföldi születésű, jelenleg Temesváron élő Cári Tibor zeneszerzővel, valamint ebből a műből tudott filmet készíteni a Nemzeti Filmintézet pályázati támogatásából a Budapesti Operettszínház a KraatsFilm Kft.-vel koprodukcióban, Iványi Marcell cannes-i rövidfilmes Arany Pálma fődíjas filmrendező irányításával.
A film megtekintése után az alkotókkal beszélget Molnos Ildikó. Vendégeink lesznek Iványi Marcell rendező, a forgatókönyvíró: Németh Ákos és fia, Németh Marcell (aki a filmben a legkisebb fiút alakítja), illetve Cári Tibor, a zeneszerző.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Várbástya Egyesület
A magyar operettirodalom legismertebb dalai csendülnek fel Borbély B. Emília, Kiss Attila és Molnos András Csaba előadásában. A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei (egyben a Shake kvartett tagjai), közkívánatra, idén az operett műfaját hozzák a térre. Hacacáré lesz a javából!

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület
Az 8 Light Minutes zenekar hét éve alakult. Eleinte feldolgozásokat játszott, ám már egy jó ideje áttért saját számok alkotására, sőt idén megjelent az első albuma is Ébredj fel címmel. Az együttes leginkább a grunge/pop-rock stílust képviseli. Már jó párszor láthattátok a Temesvári Magyar Napok színpadán, de emellett az évek során fellépett több tehetségkutatón, illetve számos fesztivál színpadán is, valamint előzenekara volt a Middlemist Red zenekarnak és a Los Angeles-i Crazy Town zenekarnak. Az idei Temesvári Magyar Napokon is nagyon jó hangulatot tervez varázsolni, leginkább az új albumán szereplő számaival, de régi, illetve újabb számokkal is várja közönségét.

Helyszín: Delamarina/Mărășești utca
Szervező: TMD & PlePitRekt
TECHESVÁR újra itt!
Szórakozás, jókedv és fiatalság. Ez vár téged a VII. Temesvári Magyar Napokon, a fiatalok sátránál. Velünk kikapcsolódhatsz és jól érezheted magad, ahol zene, társasjátékok, kocsmajátékok fogják feldobni a hangulatodat. Várunk szeptember 23–25. között.
Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!

Helyszín: Megyei Kulturális Központ
Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet
A népszerű TEMISZ Játékestek sikere adta játékbajnokságaink alapötletét, amelynek egy újabb állomásához érkeztünk: egy közismert, szórakoztató partijátékra hívjuk a társasjátékok kedvelőit. A népszerű táblás játékban a fő feladat nyersanyagok beszerzése és Catan szigetének beépítése utakkal, településekkel.
„Tied lesz a legfejlettebb uradalom Catanon? Gyűjtsd össze a szükséges nyersanyagokat, építs utakat, falvakat, városokat. Ha szükséged van valamire, cserélj a többi birtokossal. Legyen tied a legnagyobb lovagi hatalom vagy a leghosszabb út! Gyűjts össze tíz győzelmi pontot, mielőtt valaki megelőz!” Egyszerű, könnyen tanulható, szórakoztató játék, egy asztalnál legfeljebb 4 résztvevővel. A jó hangulat garantált. Mivel a Catan stratégiai játék, a bajnokság dinamikájának biztosítása érdekében a részvételi alsó korhatár 14 év.
Minden társasjáték-kedvelőt szeretettel várunk!

Helyszín: Cinque Terre vendéglő
Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
A Kárpát-medencei magyar megmaradás kulcskérdése a Trianonban szétszakított nemzet egyben tartása, a szétfejlődés megakadályozása, a politikai, kulturális és gazdasági reintegráció. Ez nemcsak a politikum számára ad napi szintű feladatokat, hanem a társadalmi és a gazdasági élet szereplőinek is. A Kárpátia borház a borszakmán belül törekszik a magyar újraegyesülést szolgálni, azzal, hogy mind Belső-Magyarországon, mind külhonban elérhetővé teszi az egész Kárpát-medencét átfogó borkínálatát.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
A Transylvanium zenekar tíz éve, 2012-ben alakult, Transylvania Rock Band néven. Stílusát tekintve klasszikus, dallamos magyar hard rock zenét játszik.

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Izgalmas vállalkozásba fogott a Csík zenekar, még soha nem adott ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egyetlen zenekar dalaiból válogatva!
A 2020-ban megjelent A dal a miénk című albumukon az LGT kompozícióit muzsikálják abban az erős népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágban, amely annyira jellemző rájuk. A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János kétéves turnén mutatja be országhatáron belül és a határon túl a 2020-ban megjelent lemezt, amelynek egyik kiemelt állomásaként érkeznek 2022. szeptember 25-én a Temesvári Magyar Napok rendezvényre.
A közel 120 perces előadás egyedülálló látványtechnikával kiegészülve, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az 50 éves LGT zenekar dalait, ezzel is megmutatva közönségének, hogy legyen szó zenéről vagy színpadi show-ról, a tradicionális és a modern nemcsak megfér egymás mellett, hanem megfelelő fúzióban egy egészen új világot is teremt ebben a rohanó, 21. században.